1. Przyczyny błędów w analizie śladowej.
  2. Metody analityczne wykorzystywane w ocenie próbek środowiskowych.
  3. Dlaczego w próbkach żywności/ wody normowane są azotany?
  4. Białko jako składnik żywności – co decyduje o jego jakości (wymienić główne aminokwasy egzogenne) . Metody analizy sumarycznej zawartości białek. Metody analizy jakości białek.
  5. Produkty spożywcze bogate w sacharydy proste i złożone (przykłady). Rola sacharydów
    w organizmie człowieka.
  6. Lipidy roślinne i zwierzęce: przykłady i metody analiz. Kwasy tłuszczowe nasycone
    i nienasycone. Analiza składu kwasów tłuszczowych przy pomocy chromatografii gazowej – główne etapy
  7. Przykłady współczesnych metod analiz składników mineralnych w produktach spożywczych.
  8. Różne typy interakcji miedzy organizmami w przyrodzie.
  9. Dynamika liczebności populacji.
  10. Zagrożenia dla środowiska na obszarach wiejskich.
  11. Zagadnienia przyswajane w trakcie studiów i ich powiązanie z tematem pracy, studiowana specjalnością i dalszym kierunkiem studiów
  12. Negatywne i pozytywne oddziaływanie roślin otoczenie (omówić na wybranym przykładzie)
  13. Substancje występujące w roślinach w tym substancje czynne roślin (omówić na wybranym przykładzie).
  14. Charakterystyka i cechy zjadliwości Staphylococcus aureus
  15. Przedstaw chorobotwórcze grupy pałeczek Escherichia coli
  16. Charakterystyka pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae
  17. Przedstaw chorobotwórcze dla człowieka gatunki z rodzaju Yersinia
  18. Charakterystyka i chorobotwórczość pałeczek z rodzaju Pseudomonas
  19. Podział mutacji ze względu na zasięg.
  20. Dziedziczenie grup krwi.
  21. Typy dziedziczenia: bezpośredni i pośredni.
  22. Mapowanie genów.
  23. Budowa chromsomu metafazowego.
  24. Podziały komórkowe: mitoza, mejoza.
  25. Choroby genetycznie determinowane.
  26. Typy dziedziczenia u człowieka.
  27. Determinacja płci u człowieka.
  28. Współdziałanie genów w kształtowaniu fenotypu.
  29. Podaj przykłady podstawowych i wtórnych składników chemicznych roślin. 
  30. Co to są surowce farmakognostyczne, podaj przykłady? 
  31. Podaj przykłady roślin stosowanych w terapii i kosmetyce o właściwościach: antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, przeciwdrobnoustrojowych. 
  32. Wymień postacie leków roślinnych.
  33. Udział bakterii  i grzybów w wywoływaniu chorób u ludzi i zwierząt .
  34. Wykorzystanie drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych .
  35. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji  i różnicowania drobnoustrojów.
  36. Odporność nieswoista i swoista.
  37. Antygeny i immunogenność.
  38. Struktura i funkcje immunoglobulin.
  39. Genetyka transplantacyjna a immunologia.
  40. Budowa i funkcje limfocytów T i B.
  41. Czynniki wpływające na różnorodność gatunkową zespołu.
  42. Przyczyny i formy degradacji gleb.
  43. Zasady oceny jakości wód powierzchniowych i podziemnych.
  44. Naturalne i antropogeniczne zakłócenia sukcesji w środowiskach wodnych.
  45. Struktura i działanie układu nerwowego.
  46. Omów przystosowania pasożytów do pasożytnictwa w zakresie budowy, rozrodu i zachowań oraz skutki pasożytnictwa dla żywiciela.
  47. Wykaż powiązania między roślinami i zwierzętami.
  48. Rośliny nago- i okrytozalążkowe.
  49. Sposoby rozmnażania się roślin i zwierząt.
  50. Komórka roślinna i zwierzęca – podobieństwa i różnice.